japanese-cherry-blossom-ga7b927c71_1920

De lente komt er aan! Heerlijk, maar vergeet je niet in te schrijven voor je studie!

1 april en 1 mei zijn belangrijke data.

Als je in september wil starten met een Mbo-opleiding, is het verstandig om je in te schrijven vóór 1 april. Aanmelden doe je bij de school van je keuze. Ga naar de website van de school. Daar vind je de aanmeldprocedure.

Alleen als je je voor 1 april hebt aangemeld, heb je een zgn. toegangsrecht / toelatingsrecht voor de opleiding van je keuze.

Wanneer je je niet op 1 april hebt aangemeld, dan kan de mbo-school je weigeren. Op tijd aanmelden is dus erg belangrijk. Je kan je voor meerdere opleidingen aanmelden en ook kan je na de aanmelding je opleidingskeuze binnen de school nog wijzigen. Wel moet je je uitschrijven bij de mbo-opleidingen die je niet gaat doen. Dat moet zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor de start van het studiejaar.

Wil je in september starten met een bachelor of een Associate Degree opleiding bij een Hogeschool of Universiteit, dan moet je je inschrijven vóór 1 mei. Aanmelden doe je via Studielink.

Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, ben je verzekerd van een plek op de opleiding van jouw keuze. Meestal krijg je een studiekeuzecheck. Dit is een test om te kijken of de studie bij je past. Op basis hiervan krijgt je een advies. Maar dit is geen bindend advies. Als je aan de toelatingseisen voldoet, word je altijd toegelaten, ook als de opleiding een negatief advies geeft. Maar…. meld je je aan ná 1 mei, dan kan de opleiding je wél weigeren. De opleiding mag dan zelf bepalen of ze je aannemen of niet.

Voor 1 mei aanmelden voor een studie heeft nog een ander groot voordeel: je mag nog van keuze veranderen. Ben je toch nog gaan twijfelen, al dan niet na aanleiding van de uitkomst van de studiekeuzecheck? Dan kun je nog altijd van studie veranderen, voor 31 augustus. Je nieuwe opleiding mag je dan niet weigeren. Soms krijg je hier dan ook weer een studiekeuzecheck, maar dit is niet altijd meer mogelijk.

Begin vandaag nog

Wil je vast zelf aan de slag en kennismaken met de werkwijze van Studiekeuze het Gooi? Ik heb voor jou een korte vragenlijst gemaakt die je helpt nadenken over jouw talenten en interesses.

Korte vragenlijst over jou

Wil je vast zelf aan de slag en kennismaken met de werkwijze van Studiekeuze het Gooi? Ik heb voor jou een korte vragenlijst gemaakt die je helpt nadenken over jouw talenten en interesses.

Vul deze korte vragenlijst in en ontvang gratis feedback van mij. Beantwoord de vragen zo uitgebreid mogelijk, ga er echt even voor zitten en denk rustig na.