stopwatches

Studiekeuze is een proces, neem er de tijd voor: begin op tijd en steek er tijd in!

Een hele leuke, enthousiaste leerling, die al in de voorexamenklas een studiekeuzetraject in een groep op school bij mij had gevolgd, liep daar tegen aan.
Ze had met de uitkomsten niet zo veel gedaan, een beetje laten liggen, want ach, volgend jaar nog voldoende tijd…..

En toen kwam examenjaar 2019-2020: een moeilijk jaar om examen te doen: door Corona was er afstand-onderwijs en Open Dagen moesten online gevolgd worden. Dus de laatste stappen ter fine-tuning van haar studiekeuze bleven liggen.
Eind april kreeg ik een paniek-mailtje: het was bijna 1 mei en hoe moest ze nu een opleiding kiezen? Ik adviseerde haar nog eens de uitkomsten van het traject (kernwoorden en mogelijke opleidingen) in te duiken, informatie op te zoeken en dit alles met haar naasten te bespreken. Met de haar kenmerkende energie ging ze daar mee aan de slag en dat resulteerde in de snelle keuze voor Communicatie.

Eind november 2020 mailde ze me dat ze met haar studie wilde stoppen omdat ze die voor het grootste deel niet leuk vond. Toen ik haar sprak kon ze feilloos opnoemen wat ze er WEL leuk aan vond: voor een groep staan, voorlichten, anderen iets leren, coachen,
ontwikkelen van een visie/beleid, regelen.

Ik kon een grijns niet onderdrukken want twee van de mogelijke studierichtingen die ik voor haar gevonden had, PABO en leraar talen, had ze eerder hard van zich afgegooid. Begrijpelijk, want als adolescent wil je niet aan de andere kant van de klas staan.

We hebben nog 2 gesprekken gevoerd om te kijken wat haar werkelijke drijfveren, talenten, ambities en passies zijn. En ja, toen werd ze toch heel erg enthousiast over de PABO… Het allermooiste vond ik dat ze er nu wel heel actief mee aan de gang ging, wat resulteerde in een supersnelle start op 1 februari. Ze kan de opleiding verlengen met een jaar om ook nog haar bevoegdheid voor docent Nederlands te halen. Wat krijgt het onderwijs er straks een ontzetten leuke en goede juf bij!

We hebben het ook nog even haar keuzeproces voor de eerste studie besproken, ze gaf aan dat ze daar veel te weinig tijd in gestoken had.
Je hebt tijd en aandacht nodig om van binnen naar buiten te werken bij studiekeuze: eerst jezelf beter leren kennen om daarna keuzes te kunnen maken die bij jou passen.

Begin vandaag nog

Wil je vast zelf aan de slag en kennismaken met de werkwijze van Studiekeuze het Gooi? Ik heb voor jou een korte vragenlijst gemaakt die je helpt nadenken over jouw talenten en interesses.

Korte vragenlijst over jou

Wil je vast zelf aan de slag en kennismaken met de werkwijze van Studiekeuze het Gooi? Ik heb voor jou een korte vragenlijst gemaakt die je helpt nadenken over jouw talenten en interesses.

Vul deze korte vragenlijst in en ontvang gratis feedback van mij. Beantwoord de vragen zo uitgebreid mogelijk, ga er echt even voor zitten en denk rustig na.